Мени
Вашата кошничка

Одисеја

Одисеја
-15 %
Одисеја
  • Залиха: Достапен
  • Автор: Хомер
  • Димензии: 14.00cm x 20.00cm
  • Година на издавање: 2003
  • Број на страници: 97
  • Корица: мек повез
  • Јазик: македонски
195.50 ден.
230.00 ден.
Без ДДВ: 195.50 ден.
1 или повеќе 195.50 ден.

ДРУГИ ИЗДАНИЈА ОД ОВОЈ АВТОР

212.50 ден. 250.00 ден.
Без ДДВ:212.50 ден.

Хомер е грчки поет кому му се припишуваат еповите Илијада и Одисеја. Тој се смета за најголем старогрчки поет и зачетник на европската книжевност, затоа што делата кои се сочувани под негово име се најстари од сите европски книжевности. Хомер својата личност ја подредил на својата уметничка цел и тој не е осамен случај во светската книжевност, како автор на некое големо дело – да остане непознат. Па, токму поради тоа, не може со сигурност да се тврди каде и кога се родил. Еповите Илијада и Одисеја оставија неизбришлива трага во книжевноста и воопшто во уметноста на нашата цивилизација. Илијада и Одисеја, станувајќи пример на епска поезија – најголемо влијание извршија на грчката книжевност од подоцнежните столетија, а потоа и на римската. Според својата трајна уметничка и духовна вредност, тешко дека во целокупната светска книжевност може да се најде дело кое би можело да се спореди со Хомеровото.