Мени
Вашата кошничка

Детето што сакаше да стане пчела

Детето што сакаше да стане пчела
-53 %
Детето што сакаше да стане пчела
  • Залиха: Достапен
  • Автор: Христо Петрески
  • Димензии: 14.00cm x 20.00cm
  • Година на издавање: 2010
  • Број на страници: 117
  • Корица: мек повез
  • Јазик: македонски
  • ISBN: 978-9989-33-528-0
This offer ends in:
Дена
Часа
Мин.
Сек.
99.00 ден.
210.00 ден.
Без ДДВ: 99.00 ден.

Христо Петрески – поет, прозаист и критичар. Роден е на 4 февруари 1957 година во Крушево. Член е на Друштвото на писателите на Македонија од 1985 година. Основач е и директор на Издавачката куќа “Феникс” од Скопје. Добитник е на наградите “Васил Куноски” за прозната книга “Скопскиот трамвај”, “Ванчо Николески” за поетската книга “На умните не им треба скали за качување”, “Ацо Шопов” за поезија за возрасни и “Крсте Петков Мисирков” за новинарство. Христо Петрески е автор на осум книги за деца и млади. Поезија: “Бонсаи” (“Детска радост” – Скопје, 1991) и “На умните не им треба скали за качување” (“Феникс” – Скопје, 2008). Брзозборки: “Бел петел црн ветер” (“Детска радост” – Скопје, 1992). Новели: “Скопскиот трамвај” (“Феникс” – Скопје, 1996), “Најголемата тајна” (“Феникс”  - Скопје, 2003), “Збогум, Кензо Танге” (“Феникс” – Скопје, 2006). Романи: “Љубов плус” (“Детска радост” – Скопје, 1993) и “Детето што сакаше да стане пчела” (“Феникс” – Скопје, 2010.