Мени
Вашата кошничка

Петко Шипинкаровски

Петко Шипинкаровски (1946-2020) — писател, поет, публицист, драмски автор, есеист и книжевен критичар.Петко Шипинкаровски (1946), писател и поет, писател, драматург, есеист и книжевен критичар, е роден во селото Будимирци, Битолско. Основно образование завршил во во Будимирци и Старавина, а со средно образование стекнал во Битола. Дипломирал на Факултетот за безбедност при Универзитетот Св Кирил и Методиј во Скопје.Книги: "Откорнати души " (роман, 2003), "Петра" (роман, 2005), "Црна Љубов" (роман, 2006), "Дабјак" (роман, 2009), "Златни обетки за Марија" (роман, 2012) "Децата на Марија" (роман, 2012) "Утринска молитва" (римски 2015), "Кога тргнав Цвето во туѓина" (романизирана монографија, 2006) "Струшка сведоштво" (романизирана монографија, 2007)10. "Седело на орлица" (поезија, 2006)11. "Бели ветрови" (поезија, 2009)12. "Злоуми" (поезија, 2011)13. "Бели утра" (поезија, 2013)14. "Дождовите доаѓаат" (поезија, 2015), 25. "Никулци во утрините" (поезија, 2018) и други.Награди:Наградата „Струшко изгрејсонце“ за романот „Златни обетки за Марија“, 2011, наградата „Прозни мајстори“ за романот Децата на Марија“, 2013, награда за животно дело на Културно научната манифестација „Пелагонски средби“-Новаци, 2014.Преводи на: албански, англиски, бугарски, полски, руски, романски, српски, словенечки, хрватски...
Прикажани 1 од 2 до 2 (1 Страни)
Cookies
Користиме колачиња и други идентификатори за да ви овозможиме најдобро искуство со нашата интернет страница. Може да прочитате повеќе за тоа како ги користиме колачињата и другите идентификатори, во нашата Политика за приватност. Со продолжувањето да ја користите оваа страница, прифаќате да користиме колачиња и други идентификатори.