Мени
Вашата кошничка

ВРВОВИ СРЕДНО

Авантурите на Артур Гордон Пим
-15 %
Автор: Едгар Алан По Model: A3JFDR
Едгар Алан По (1809-1849) е американски поет, раскажувач, уредник, критичар, еден од главните претставници на американскиот романтизам и предвесник на симболизмот. Иако себеси се гледа како непоправлив реалист, По во повеќе случаи се покажал како мајстор на фикцијата. Така е и со романот Авантурите ..
229.50 ден. 270.00 ден.
без ДДВ:229.50 ден.
Александар Македонски
-15 %
Автор: Жан Расин Model: 9ZMPLL
Жан Расин (1639-1699), покрај Молиер е еден од најголемите француски драмски писатели во жанрот на трагедијата. Тој живеел во времето на Луј XIV и бил член на Француската академија. Автор е на: Андромаха, Британик, Бајазит Ифигенија, Федра, Аталија, Александар и други дела. Студирал филозофија, каде..
195.50 ден. 230.00 ден.
без ДДВ:195.50 ден.
Антигона
-15 %
Автор: Софокле Model: AHE55W
Софокле (помеѓу 496 и 494-406 година п.н.е) во трагедијата „Антигона“ ги спротивставува непишаните закони на пишаните. Во однос на претходниците, творештвото на Софокле е помодерно; ликовите се психолошки обликувани и се градат низ судирите. Токму низ тој судир Софокле ги внесува модерните елементи,..
153.00 ден. 180.00 ден.
без ДДВ:153.00 ден.
Басни
-15 %
Автор: Доситеј Обрадовиќ Model: AYYE37
Своите басни, од кои читателот има во рацете на еден одбран дел, Доситеј Обрадовиќ (1742-1811) ги создавал паралелно со преведувањето и преработувањето на басните на познатите светски баснописци: почнувајќи од славниот баснописец Езоп, па Ла Фонтен, Лесинг... Како што е познато, басните се кратки ли..
153.00 ден. 180.00 ден.
без ДДВ:153.00 ден.
Басни
-15 %
Автор: Ла Фонтен Model: 9XAAUC
Францускиот баснописец Ла Фонтен се огледал речиси во сите книжевни родови: песни, новели, романи, комедии и текстови за опера. Тој басната ја преработува и ја освежува со елементи на драма, сатира и поезија. Неговите басни не се четиво само за децата,туку и за возрасните. Животните на Ла Фонтеновит..
153.00 ден. 180.00 ден.
без ДДВ:153.00 ден.
Басни
-15 %
Автор: Иван Андреевич Крилов Model: 9ZTUVR
Познатиот руски баснописец Иван Андреевич Крилов почнал да пишува во својата шеснаесетта година. Тој бил најуспешен како сатиричар, а во басните го наоѓа својот вистински израз и стекнува голема популарност и бесмртна слава ширум светот. Крилов е роден во Москва во 1769 година. Првите четири децении..
153.00 ден. 180.00 ден.
без ДДВ:153.00 ден.
Вујко Вања
-15 %
Автор: Антон Павлович Чехов Model: 99JUV2
Антон Павлович Чехов (1860-1904), руски новелист и драматичар. Книжевната работа ја започнал со критики за хуморески, а продолжува со новели во кои ги обработува изгубените и отуѓени ликови. Фабулите на неговите дела се едноставни бидејќи Чехов настојува да пројави впечаток, угодност и атмосфера. То..
170.00 ден. 200.00 ден.
без ДДВ:170.00 ден.
Галебот Џонатан Ливингстон
-15 %
Автор: Ричард Бах Model: BKW3GK
Романот Галебот Џонатан Ливингстон од Ричард Бах, објавен во 1936 година претставува вистински книжевен евергрин не само кај нас, туку и во светот. Критичарите, и со право, ова дело најчесто го споредуваат со уште една, исто така, прекрасна книга -  Малиот принц. Ова дело припаѓа во редот на ал..
161.50 ден. 190.00 ден.
без ДДВ:161.50 ден.
Генералот на мртвата војска
-15 %
Автор: Исмаил Кадаре Model: A8UTMX
Генералот на мртвата војска е најпознатиот роман на Исмаил Кадаре. Во него раскажува за некои настани околу една италијанска делегација на чело со еден генерал кој доаѓа во Албанија да ги откопува коските на загинатите негови војници во Втората светска војна. Преку, едно психолошко раскажување и низ..
212.50 ден. 250.00 ден.
без ДДВ:212.50 ден.
Градинарот
-15 %
Автор: Рабиндранат Тагоре Model: AVKXRZ
Рабиндранат Тагоре (1861-1941) го зазема најистакнатото место во целокупното творештво на 20- от век. Во многувековната богата со традиција индиска книжевност, Тагоре го зазема најзначајното место по вреднувањето на своето дело, кое е разгрането и разновидно: лирски песни, романи, раскази, драми. То..
153.00 ден. 180.00 ден.
без ДДВ:153.00 ден.
Гуливеровите патувања
-15 %
Автор: Џонатан Свифт Model: 9PZG2J
Џонатан Свифт е роден во Даблин (Ирска) во 1667 година. Уште за време на животот стекнал извонредна популарност кај ирскиот народ и останал до денес во неговите спомени како борец за национални права. Свифт умрел во 1745 година. Во 1726 година Свифт го објавил, без потпис, своето најголемо хумористи..
212.50 ден. 250.00 ден.
без ДДВ:212.50 ден.
Декамерон
-15 %
Автор: Џовани Бокачо Model: AZ6MCC
Џовани Бокачо (1313-1375) е италијански писател од времето на ренесансата. Неговите дела се: Филострато, Филоколо, Тесеида, Елегија на госпоѓата Фијамета, Декамерон, Коментар на Божествената комедија, Животот на Данте и др. Зборот Декамерон значи “книга на десет дена”, а е наслов на збирката од стот..
297.50 ден. 350.00 ден.
без ДДВ:297.50 ден.
Прикажани 1 од 12 до 59 (5 Страни)