Мени
Вашата кошничка

Васил Тоциновски

Васил Тоциновски (роден на 22 август 1946 во с. Стојаково, Гевгелиско) е македонски писател, есеист, критичар, книжевен историчар и преведувач. Тој е еден од најплодните современи македонски автори.Како добитник на Рациновата стипендија во 1969 год. дипломира на Филолошкиот факултет во Скопје, на групата Историја на книжевностите на народите на СФРЈ. На истиот факултет ги завршил постдипломските студии по македонска литература, во 1984 год. магистрирал на тезата „Драмскиот писател Богдан Сираков“, а во 1989 год. ја одбранил докторската дисертација „Атанас Раздолов - живот и дело“. Дваесет години работел во Телевизија Скопје (1969-1989).Работел како водител на телевизискиот дневник, уредник, главен и одговорен уредник на Втората програма (1981-1984) и на секторот за училишна, образовна и научна програма (1985-1988). Автор е на сценарија на педесетина документарни филмови и серии емитувани на програмите на тогашна ЈРТ (Југословенска Радио Телевизија) и на многубројни програми и фестивали во светот. Остварил меѓународна соработка и престој во Советскиот Сојуз, Италија, Германија, Словачка, Романија и Бугарија.Бил в.д. директор на македонскиот Институт за фолклор (1989-1992). Работи како научен соработник на Институтот за македонска литература при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, а од 2008 год. се до неговото пензионирање во 2014 год. работел како редовен професор на Катедрата за македонски јазик и литература на Филозофскиот факултет во Риека, Хрватска.Бил главен и одговорен уредник на најстарото македонско книжевно списание за литература, култура и уметност „Современост“.Васил Тоциновски е потписник на 57 редакции и избори од македонското книжевно и публицистичко наследство, коавтор е на 17 енциклопедии, зборници, прирачници и учебници за средното образование, во земјата и странство публикувал 317 книжевно-историски студии и 431 рецензии за автори и дела од домашната и светската книжевност. Неговите трудови се преведувани на: германски, италијански, англиски, словачки, хрватски, српски, бугарски, словенечки, албански, полски, турски, француски, руски, романски и др.Пред македонската и светската јавност е познат повеќе како научен работник, истражувач на македонската литературна историја. Се занимава со македонскиот XIX век и периодот меѓу двете светски војни. Особен придонес има во откривањето на непознати страници од историјата на Македонскиот литературен кружок во Софија. Во тој правец има големи заслуги во откривањето на животната судбина и литературното дело на дводомните писатели од македонско потекло, т.е. Македонците кои живееле и твореле во туѓа јазична средина.
Автор: Васил Тоциновски Model: 7MF3XS
Прераскажани, уште поточно одново пресоздадени македонските легенди и преданија во едно ново време и со македонскиот литературен јазик како магичен знак на македонската опстојба, препознавање и непокор, се нудат за широкиот круг на читатели и вон од научната мисла и интерес, како понуда за убава лек..
160.00 ден.
Ex Tax:160.00 ден.
Селект 1/2020 - Антологија на поезија од македонски автори во странство (Во потрага по убавата песна)
-67 %
Автор: Васил Тоциновски Model: SLKT001
Лилјана СТОИЛКОВСКА - АНДОНОВА Борче АНДОНОВСКИ Ранко БЕБЕКОСКИ Виктор БИВЕЛ Вера БЛАГОЕВИЌ Виктор М. БЛИЗНАК Ана ИЛИЈОСКА - БОГИЌ Ристо ВАСИЛЕВСКИ Рада ВИДИНОВСКА Ристо ГАЛЕВСКИ Јосиф ГРЕЗЛОВСКИ - ГАНДЕТО Перо ДАМЧЕВСКИ - КОЦИН Ирена ПАВЛОВА ДЕ ОДОРИКО Гордана ДИМОВСКА Драгица ДИМОВ..
100.00 ден. 300.00 ден.
Ex Tax:100.00 ден.
Селект 4/2020 - Антологија на посветени песни (Скопјани - за навек)
-67 %
Автор: Васил Тоциновски Model: SLKT004
Павлина Климкар Меанџиева Ристо Ѓ. Јачев Петар Наневски Гого Ивановски Васил Дрвошанов Васил Тоциновски Демијан Каранфилов Славчо Ковилоски Марина Мијаковска Љубен Ташковски Блаже Конески Гане Тодоровски Радомир Виденовиќ (Србија) Каролина Илика (Романија) Мирјана Тренчева Марина Мија..
100.00 ден. 300.00 ден.
Ex Tax:100.00 ден.
Прикажани 1 од 6 до 6 (1 Страни)
Cookies
Користиме колачиња и други идентификатори за да ви овозможиме најдобро искуство со нашата интернет страница. Може да прочитате повеќе за тоа како ги користиме колачињата и другите идентификатори, во нашата Политика за приватност. Со продолжувањето да ја користите оваа страница, прифаќате да користиме колачиња и други идентификатори.