Мени
Вашата кошничка

Васил Толевски

Васил Толевски (роден на 2 ноември 1956 во Будимпешта) е македонски сатиричар и хуморист, кој пишува афоризми, хуморески, монодрами, скечови и сатирични текстови.Васил Толевски потекнува од семејство кое е прогонето од Егејска Македонија. Од 1957 до 1960 живее во Земун, а од 1961 година е со постојано место на живеење во Скопје. Завршил машински факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Долги години работел во фабриката за автобуси ФАС „11 Октомври“, а по нејзиното затворање се вработил во ЈСП – Скопје.Книги:„Четири чекори до вистината“ (Студентски збор-Скопје, 1988) „Музика за глуви“ (самоиздание, 2006) „Исусе, Луцифер нѐ вика“ (Алма-Белград, 2007-македонско/српски) „Нашите пријатели (Макформ-Скопје, 2007) „Антологија на македонскиот афоризам“ (Алма-Белград, 2007 - македонско/српски)[10] „Антологија на македонскиот афоризам“ (Алма - Белград, 2007) „Антологија на балканскиот афоризам 1 и 2“ (Алма - Белград, 2008 - македонско/српски) „Нашите пријатели 2“ (Алма - Белград, 2008) „Македонијо, мајко, кој ми е татко?“ (Алма - Белград, 2010 – на српски јазик) „Бисери на балканскиот афоризам 1 и 2“ (Алма - Белград, 2010 – на српски јазик) „Бисери на балканскиот афоризам 3“ (Алма - Белград, 2011 – на српски јазик) „Антологија на балканскиот афоризам“ (Макформ-Скопје, 2012) „Библија за неверници“ (Макформ-Скопје, 2013.) „Врели мразови - Антологија на македонскиот афоризам“ (Македонија презент-Скопје, 2013.) „Библија за неверници“ (2013. – на полски јазик) „Маде ин Мацедониа“ (Макформ-Скопје, 2014.) „Кочење во тројка“ (со Миле Ѓорѓијоски и Димитар Илиев, 2014.) Награди:„13 Ноември” на град Скопје за 2008 год., од областа на публицистиката; „Ин Виница Веритас” (Виница - 1994) за монодрама и хумореска; „Јежев хумор” (Србија - 1998 год.) за хумореска на годината; „Златен прстен” во Бјелина 2011 (БиХ);[13][14] “Златен круг” на Сатира фест 2012 (Србија);[15][16] „Трајни вредности” на фестивалот во Делчево, 2013. „Златна значка” од Министерство за култура на Србија, 2013. „Македонски сатир” за врвно сатирично творештво, 2014. „Милован Илиќ Минимакс” за севкупно сатирично дело и работа.
Автор: Васил Толевски Model: SLKT002
МИТКО АЛАЧКИ МАРЈАН АНЃЕЛОВСКИ ЈАНЕ АТАНАСОВ ТОДЕ РИСТО БЛАЖЕВСКИ ИВАН БОЈАЏИСКИ ЕФТИМ ГАШЕВ БЛАЖЕ ДОКУЛЕВСКИ ВИТОМИР ДОЛИНСКИ АЦО ЃОРГИЕВ МИЛЕ ЃОРЃИЈОСКИ ДИМИТАР ИЛИЕВ – ВИЛАЗОРСКИ ИВАН КАРАДАК ДУШКО КРАЛЕВСКИ АТАНАС КРЛЕВСКИ ДИМИТРИ ЛЕШНИКОСКИ ДАРКО МАРКОВИЌ ЖИВКО ПАВЛОВ ЃОР..
300.00 ден.
Ex Tax:300.00 ден.
Прикажани 1 од 2 до 2 (1 Страни)