Мени
Вашата кошничка

Владимир Плавевски

Владимир Плавевски (Скопје, 11 декември 1948) е македонски писател и фотограф.Плавевски е роден на 11 декември 1948 година во [Скопје]. Со аматерска фотографија почнал да се занимава од својата рана младешка возраст, а со интензивно излагање фотографии на бројни групни изложби дејствува во периодот 1973 до 1990 година. Во седумдесеттите години бил член, а потоа и претседател на Фото клубот "Вардар" од Скопје (1978 - 1990) како и претседател на Фото сојузот на Македонија (1982 - 1986). Член е на ДЛУПУМ од 1983 година и бил предавач по предметот "Фотографија" на Факултетот за Драмска уметност во 1993/94 година. Учествувал на голем број групни изложби во земјата и во странство и е добитник на поголем број награди и признанија. Плавевски по професија е доктор. спец. оториноларинголог, Примариус. Автор е на повеќе драмски текстови, сценарија за телевизиски серии, ТВ филмови и радио драми. Од 2000 година е член и на ДПМ.Автор е на сценарија според кои за Македонската радио-телевизија досега се снимени повеќе од 40 епизоди од играните серии: „Еурека“, „Прекалени“, „Светски бајки“, „Македонски бајки“ и „Златни басни“. Сценарист е и на ТВ-филмовите: „Состојба пред инфаркт“ (1987), „Бог да ги убие шпионите“ (1993) и „Вампирџија“ (2002), „Бои во времето“ (2005, специјална награда „Златен проектор“ на Астер-фест 2006); „Нави“ (2007), а режисер и сценарист на тв филмот „Мултиплеј“ (2008). За Македонското радио му се снимени девет радиодрами. Неговите драмски текстови „Пипа ритам“ (1986), „Балерината“ (1994), „Кралот Хамлет“ (1995) и „Каста Дива“ (1997), детскиот драмски текст „Трагачи по виножитото“ (1988) и „Министерот и јас“ (2002) се поставени на сцената на Турскиот театар во Скопје; „Раскол“ во Народниот театар во Куманово (1998); а „Операција Лир“ во Народниот театар „Антон Панов“ во Струмица (2002).
Автор: Владимир Плавевски Model: POG03
Најновиот авторски ракопис „Погорелци“ од Владимир Плавевски содржи ексклузивитет на темата што ја обработува како и начинот и стилот како ја обработува оваа за нас речиси непозната тема. Имено, веднаш по катастрофалниот земјотрес во Скопје на 26 јули 1963 година, поради тешките услови на живот, сит..
200.00 ден.
Ex Tax:200.00 ден.
Прикажани 1 од 1 до 1 (1 Страни)