Мени
Вашата кошничка

Џон Роналд Рејл Толкин

Џон Роналд Рејл Толкин (1892-1973) е роден во Блумфонтејн (Јужна Африка). Првиот роман „Хобитот или до таму и назад“ го објавува во 1936 година. Бидејќи бил универзитетски професор на Оксфорд, на почетокот се плашел како ќе реагираат неговите колеги кога ќе видат дека неговото име се појавува на кориците од една „несериозна“ книга. Но, Оксфорд не ја забележал неговата книга, туку критиката. Во пофалбите го споредувале со Луис Керол и е ставен во самиот врв на светската литература. Следниот роман „Господарот на прстените“ започнал да го пишува во 1937 година, а го завршил во 1949 година.
„Во една дупка во земјата си живееше еден хобит. Не беше тоа грда, нечиста, влажна дупка, полна со остатоци од црви и мирис на застојан воздух, а сепак не беше ни сува, обична песочна дупка без место за седење или јадење: беше тоа дупка на хобит, а тоа значеше удобност.“ Оваа хобитска дупка му прип..
360.00 ден.
Ex Tax:360.00 ден.
Прикажани 1 од 1 до 1 (1 Страни)