Велосипедистот Ангел

Ангел и неговиот велосипед
имаат куп заеднички приказни,
и двајцата се немирни
и доживуваат случки разни.

Велосипедот сака нови гуми,
здрави педали и кочници,
а Ангел да вози брзо низ шуми
и на едно тркало да мери улици.

Паѓаат и стануваат, па се дотеруваат,
едниот за да е исправен, а другиот чист,
да биде славен – број 1 велосипедист.

Еее ама вчера Ангел убаво тресна,
па сега пее сосем друга песна:
Си вози на патека со брзина лесна,
не користи слушалки, не се прави шизик,
си знае сега Ангел – тоа е ризик!

На натпревари за возење заедно одат
и сообраќајни правила вредно си учат.
Престапи нови нема да се случат!

 

Весна Мундишевска-Велјановска