Мени
Вашата кошничка

Христо Петрески

Христо Петрески е роден на 4 февруари 1957 година во Крушево. Тој е основач и директор на издавачката куќа "Феникс", Фондацијата "Македонија презент" и Институтот за наука, алтернатива, култура и уметност - Скопје. Член е на Друштвото на писателите на Македонија од 1985 година, каде е еден од основачите на списанието "Стожер" и на манифестацијата "Празник на липите". Автор е на повеќе од 50 свои книги. Преведен е на повеќе странски јазици и добитник е на голем број републички и меѓународни награди и признанија.Поетски книги за возрасни:"Огледало" ("Современост" - Скопје, 1979) "Вулканска потреба" ("Култура" - Скопје, 1981) "Разговор са зидовима" ("Омладинска искра" - Сплит, 1981) "Во јагодата црв" ("Студентски збор" - Скопје, 1982) "Врв" ("Мисирков" - Битола, 1983) "Штит" ("Мисла" - Скопје, 1985) "Туѓо тело" ("Македонска книга" - Скопје, 1990) "Путник у повратку" ("Мацуо Башо" - Оџаци, 1991) "Забел" (избор, "Мисла" - Скопје, 1991) "Камен јазик" ("Феникс" - Скопје, 1996) "Стаклен клуч" ("Феникс" - Скопје, 2003).Поетски книги за деца и млади: "Бонсаи" ("Детска радост" - Скопје, 1991) "Бел петел врн ветер" ("Детска радост" - Скопје, 1992)Проза за возрасни: "Продавница на чист воздух" ("Мисла" - Скопје, 1988) "Добриот ѓавол" ("Феникс" - Скопје, 1996)Проза за деца и млади: "Скопскиот трамвај" ("Феникс" - Скопје, 1996) "Најголемата тајна" ("Феникс" - Скопје, 2004)Критики: "Споени садови" ("Наша книга" - Скопје, 1986)Публицистика: "Дванаесет горостаси" ("Млад борец" - Скопје, 1983) "Собеседници" ("Наша книга" - Скопје, 1989)Антологии и избори: "Вишнеења" (родољубива поезија, "Млад борец" - Скопје, 1980) "Визија на целината" (светски краток расказ, "Мисла" - Скопје, 1992) "Белиот фустан" (светска куса проза, "Феникс" - Скопје - 2001) "Во стварноста е реалноста сосема поинаква" (светски графити, "Феникс" - Скопје, 2002) "Подарок од срцето" (љубовни песни и писма, "Феникс" - Скопје, 2003)Христо Петрески е добитник на повеќе награди: за стихозбирката „Камен јазик“ ја добил наградата „Ацо Шопов“; за новинарската дејност ја добил наградата „Крсте Петков Мисирков“; за книгата за деца „Скопскиот трамвај“ ја добил наградата „Васил Куноски“; за хаику поезија добил награда на Книжевната општина Вршац; добитник е на наградата на ДПМ „Празник на липите“ за најдобра песна и есеј; добитник е на награда на Културно-просветната заедница на Македонија; добитник е на награда на Републичката конференција на младината на Македонија; за збирката поезија „Погрешен човек“ ги добил наградите „Иво Андриќ„ и „Македон“.
Автор: Христо Петрески Model: UCNJ003
УЧЕЊЕ НИЗ ИГРА е нова серија на едукативни книги од Феникс. Првите две изданија се посветени на мајката и таткото: „Мојата најдобра мајка“ напишана од Христо Петрески и „Мојот другар тато“ од Велко Неделковски. Изданијата се илустрирани од Славица Купенкова и се исполнети со песни и раскази, стикери..
190.00 ден.
Ex Tax:190.00 ден.
Автор: Христо Петрески Model: ZIM001
”Зимски радости“ е нова илустрирана креативна книга со зимски активности, игри и приказни. Во книгата покрај едукативните активности се објавени и зимската авторска бајка „Дедо Мраз и Баба Зима“ и песна „Дедо Мраз гради фабрика за чоколади“...
130.00 ден.
Ex Tax:130.00 ден.
Автор: Христо Петрески Model: KNZ001
Венко Андоновски Димитрие Дурацовски Трајче Кацаров Ермис Лафазановски Митко Маџунков Блаже Миневски  Јагода Михајловска - Георгиева Александар Прокопиев Гоце Смилевски Оливера Ќорвезироска Ресул Шабани..
300.00 ден.
Ex Tax:300.00 ден.
Автор: Христо Петрески Model: KNZ002
Љубомир Грбевски Киро Донев Љубинка Донева Мерсиха Исмајлоска Александар Кујунџиски Александар Прокопиев Ана Стојаноска Дејан Трајкоски Ели Маказлиева Сузана Ѓорушевска Трајче Кацаров Панде Манојлов..
300.00 ден.
Ex Tax:300.00 ден.
Автор: Христо Петрески Model: 67LA5Q
Книгите „Лектирен водич за основно образование“ ги обработуваат врвните остварувања од светската класика и македонската книжевност, односно лектирните изданија за основните училишта, без кои не може да се замисли ни едно читателско искуство и речиси ни една современа библиотека. Објавувањето на овие..
270.00 ден.
Ex Tax:270.00 ден.
Автор: Христо Петрески Model: 1YTPYE
Книгите „Лектирен водич за основно образование“ ги обработуваат врвните остварувања од светската класика и македонската книжевност, односно лектирните изданија за основните училишта, без кои не може да се замисли ни едно читателско искуство и речиси ни една современа библиотека. Објавувањето на овие..
370.00 ден.
Ex Tax:370.00 ден.
Автор: Христо Петрески Model: MAJ12
УЧЕЊЕ НИЗ ИГРА е нова серија на едукативни книги од Феникс. Првите две изданија се посветени на мајката и таткото: „Мојата најдобра мајка“ напишана од Христо Петрески и „Мојот другар тато“ од Велко Неделковски. Изданијата се илустрирани од Славица Купенкова и се исполнети со песни и раскази, ст..
190.00 ден.
Ex Tax:190.00 ден.
Прикажани 25 од 36 до 42 (4 Страни)
Колачиња (Cookies)
Користиме колачиња и други идентификатори за да ви овозможиме најдобро искуство со нашата интернет страница. Може да прочитате повеќе за тоа како ги користиме колачињата и другите идентификатори, во нашата Политика за колачиња. Со продолжувањето да ја користите оваа страница, прифаќате да користиме колачиња и други идентификатори.