Мени
Вашата кошничка

Христо Петрески

Христо Петрески е роден на 4 февруари 1957 година во Крушево. Тој е основач и директор на издавачката куќа "Феникс", Фондацијата "Македонија презент" и Институтот за наука, алтернатива, култура и уметност - Скопје. Член е на Друштвото на писателите на Македонија од 1985 година, каде е еден од основачите на списанието "Стожер" и на манифестацијата "Празник на липите". Автор е на повеќе од 50 свои книги. Преведен е на повеќе странски јазици и добитник е на голем број републички и меѓународни награди и признанија.Поетски книги за возрасни:"Огледало" ("Современост" - Скопје, 1979) "Вулканска потреба" ("Култура" - Скопје, 1981) "Разговор са зидовима" ("Омладинска искра" - Сплит, 1981) "Во јагодата црв" ("Студентски збор" - Скопје, 1982) "Врв" ("Мисирков" - Битола, 1983) "Штит" ("Мисла" - Скопје, 1985) "Туѓо тело" ("Македонска книга" - Скопје, 1990) "Путник у повратку" ("Мацуо Башо" - Оџаци, 1991) "Забел" (избор, "Мисла" - Скопје, 1991) "Камен јазик" ("Феникс" - Скопје, 1996) "Стаклен клуч" ("Феникс" - Скопје, 2003).Поетски книги за деца и млади: "Бонсаи" ("Детска радост" - Скопје, 1991) "Бел петел врн ветер" ("Детска радост" - Скопје, 1992)Проза за возрасни: "Продавница на чист воздух" ("Мисла" - Скопје, 1988) "Добриот ѓавол" ("Феникс" - Скопје, 1996)Проза за деца и млади: "Скопскиот трамвај" ("Феникс" - Скопје, 1996) "Најголемата тајна" ("Феникс" - Скопје, 2004)Критики: "Споени садови" ("Наша книга" - Скопје, 1986)Публицистика: "Дванаесет горостаси" ("Млад борец" - Скопје, 1983) "Собеседници" ("Наша книга" - Скопје, 1989)Антологии и избори: "Вишнеења" (родољубива поезија, "Млад борец" - Скопје, 1980) "Визија на целината" (светски краток расказ, "Мисла" - Скопје, 1992) "Белиот фустан" (светска куса проза, "Феникс" - Скопје - 2001) "Во стварноста е реалноста сосема поинаква" (светски графити, "Феникс" - Скопје, 2002) "Подарок од срцето" (љубовни песни и писма, "Феникс" - Скопје, 2003)Христо Петрески е добитник на повеќе награди: за стихозбирката „Камен јазик“ ја добил наградата „Ацо Шопов“; за новинарската дејност ја добил наградата „Крсте Петков Мисирков“; за книгата за деца „Скопскиот трамвај“ ја добил наградата „Васил Куноски“; за хаику поезија добил награда на Книжевната општина Вршац; добитник е на наградата на ДПМ „Празник на липите“ за најдобра песна и есеј; добитник е на награда на Културно-просветната заедница на Македонија; добитник е на награда на Републичката конференција на младината на Македонија; за збирката поезија „Погрешен човек“ ги добил наградите „Иво Андриќ„ и „Македон“.
Автор: Христо Петрески Model: OBR
Tabula rasa Опомена Туѓи битки Небо Ушка Сликарска грешка И Исто Кога Оган Раце Црна мачка Круг Ги нема Шпион Нормативна песна Јајце Куќа Сoн Птица Топол ветер Нарамникот на Јунус Емре Грешка Враќање Задоцнето овошје Време Лек Ветер и оган Подарок Врата Луѓе Вага Рака Леб Кочијата од Помпеја Костен ..
200.00 ден.
Ex Tax:200.00 ден.
Автор: Христо Петрески Model: PRG001
ЛАУРЕАТИ  Мирослав ТрајковскиКОНКУРСИ Владимир Котевски  Светлана Пауновска Марија Костовска Росана Гошева Марта Трајковска Бојана Спасовска Мартина Ѓорѓевска Цветанка Невчева Мила Најдоска Елена Костадиновска Ана РувиноскаРАБОТИЛНИЦА Владимир Мартиновски Трајче Кац..
300.00 ден.
Ex Tax:300.00 ден.
Автор: Христо Петрески Model: SLKT003
КОРЕНИ: Димитар Аргакиев  Петко Дабески  Искра Донева  Љубинка Донева  Драгана Ефтимова  Тоде Илиевски  Пандора Јовановска­Илиевска  Бобан Карапејовски Атанас Крлевски Александар Кујунџиски Жарко Кујунџиски Владимир Мартиновски Никола Маџиров Бистрица..
300.00 ден.
Ex Tax:300.00 ден.
Прикажани 37 од 42 до 42 (4 Страни)
Колачиња (Cookies)
Користиме колачиња и други идентификатори за да ви овозможиме најдобро искуство со нашата интернет страница. Може да прочитате повеќе за тоа како ги користиме колачињата и другите идентификатори, во нашата Политика за колачиња. Со продолжувањето да ја користите оваа страница, прифаќате да користиме колачиња и други идентификатори.