Мени
Вашата кошничка

Басни

Басни
Басни
  • Залиха: Достапен
  • Автор: Езоп
  • Димензии: 14.00cm x 20.00cm
  • Година на издавање: 2012
  • Број на страници: 32
  • Корица: мек повез
  • Јазик: македонски
  • ISBN: 9989-33-028-X
130.00 ден.
Без ДДВ: 130.00 ден.

Басните на Езоп (620 - 560 п.н.е.) и ден денес служат како морални поуки или наравоученија, а првенствено се наменети за децата. Служејќи се со ликовите и особините на животните, Езоп преку своите басни ги исмевал недостојните владари и моќници, но ја исмејувал и глупоста и алчноста, мрзата и негрижата, насилието и злобата. Езоп е почитуван е уште во античкиот период како создавач на басната. Во неговиот опус има околу 400 басни, создадени или обработени од него. Тие се популарни и се раскажуваат ширум светот и имаат трајна литературна вредност. Повеќето од басните донесуваат слики од животинскиот свет, но во некои од нив се раскажува и за растенија, предмети, луѓе, богови... Животот е прикажан реалистично, верно, со пораки на реалната животна филозофија која ја поседуваат луѓето со богато животно искуство и кои ги ценат и истакнуваат моралните вредности, но воедно се свесни дека во животот и природата владее правото на посилниот и попаметниот.Езоповите басни се пишувани во проза, со едноставен и јасен стил, а посебна привлечност им дава хуморот со кој се проткаени.

Cookies
Користиме колачиња и други идентификатори за да ви овозможиме најдобро искуство со нашата интернет страница. Може да прочитате повеќе за тоа како ги користиме колачињата и другите идентификатори, во нашата Политика за приватност. Со продолжувањето да ја користите оваа страница, прифаќате да користиме колачиња и други идентификатори.