Мени
Вашата кошничка

Јас сум гениј

Јас сум гениј
Јас сум гениј
  • Залиха: Достапен
  • Автор: Салвадор Дали
  • Димензии: 14.00cm x 20.00cm
  • Година на издавање: 2013
  • Број на страници: 102
  • Корица: мек повез
  • Јазик: македонски
  • ISBN: 978-9989-33-620-1
100.00 ден.
Без ДДВ: 100.00 ден.

ДРУГИ ИЗДАНИЈА ОД ОВОЈ АВТОР

Во оваа многу ретка и мошне значајна автобиографска книга,

авторот Салвадор Дали (1904-1989) ги објаснува своите животни и уметнички постапки,

комплексните основи на својата ексцентричност и бескрајната надреалистичка фантазија

со која го обележа сликарството во дваесеттиот век.

Во книгава се содржани следниве тематски целини: Тајниот живот на Салвадор Дали, Раѓањето на Салвадор Дали,

Анегдотскиот авторитет, Детството, Младешкото доба, Каменото доба, Средбата со Гала, Мојата борба и Повторно Париз.

Салвадор Дали е шпански сликар и протагонист на надреализмот, а неговото дело е забележливо

по впечатливите комбинации на бизарните халуцинантни претстави и

извонредната сликарска умешност под влијание на ренесансните мајстори.

Тој е уметник со огромен талент и имагинација, цртежите му се 

изведени до перфекција и секогаш во простор во кој се насетува родниот крај. 

Со своите слики изврши големо влијание врз низа уметници од целиот свет 

и тие се одликуваат со распространет симболизам.

Салвадор дали самиот за себе вели: „Јас сликам слики што ме прават да умрам

од радост, јас креирам со апсолутна природност, без и најмала естетска грижа,

јас правам нешта што ме инспирираат со длабока емоција и се трудам да ги насликам нештата искрено.“

Колачиња (Cookies)
Користиме колачиња и други идентификатори за да ви овозможиме најдобро искуство со нашата интернет страница. Може да прочитате повеќе за тоа како ги користиме колачињата и другите идентификатори, во нашата Политика за колачиња. Со продолжувањето да ја користите оваа страница, прифаќате да користиме колачиња и други идентификатори.