Мени
Вашата кошничка

ОНЛАЈН ПОПУСТ од 10 до 35%

Сидарта

Сидарта
Сидарта
  • Залиха: Достапен
  • Автор: Херман Хесе
  • Димензии: 0.00cm x 14.00cm x 20.00cm
  • Година на издавање: 2008
  • Број на страни: 128
  • Корица: мека
  • Јазик: македонски
  • ISBN: 978-9989-33-338-5
210.00 ден.
Без ДДВ: 210.00 ден.

ДРУГИ ИЗДАНИЈА ОД ОВОЈ АВТОР

225.00 ден. 265.00 ден.
Без ДДВ:225.00 ден.

Преубавиот син Сидарта незадоволен од духовната исполнетост што му ја пружа традиционалната вера тргнува по патот за потрага на крајната вистина и конечното просветлување, не отстапувајќи од својата животна цел и автентичноста ни по која цена. Сидарта се откажува од благодетите на богатиот живот, доживува метаморфози во повеќе стадиуми, започнувајќи како самовљубен и нарцисоиден говорник горд на своите зборови и своето знаење. Окружен со љубовта на своето богато семејство, Сидарта се посветува на учењето, на читањето книги, за подоцна да го напушти домот и да им се препушти на лутањето и страдањето, деноноќно гладувајќи и патувајќи. На тој пат дознава за Буда и тргнува да го бара, но набрзо сфаќа дека му треба лично искуство, а не само учење од други. Подоцна станува љубовник, човек што си поигрува величенствено и надмоќно, за на крајот да се врати на брегот од реката и да го слуша само нејзиниот жубор…

Херман Хесе во 1946 година го добива највисокото светско признание Нобеловата награда за литература, а во шеесеттите години на минатиот век, станува еден од најчитаните и најпреведуваните европски писатели во последните сто години. Хесе е граѓанин на светот и визионер на иднината. Тој пишува едноставно и вдахновено, искрено и поетично. Лесно и брзо ги освојува читателите со својата непосредност и вистинитост, со магичниот призвук на своите реченици и мудрите пораки со огромно животно искуство. Современиот читател во делата на Хесе наоѓа потврда на своите идеали и стремежи, кога чувствува потреба за радикално менување на своите идеали, својата личност и својот начин на живот.